Tartalomjegyzék          Főoldal         Fogalomtár          Fórumok          Címek          eMail          Webmester   


Babavárás hétről hétre (orvosi hetek)

1-3. hét
Ön még nem tudhatja bizonyossággal, hogy gyermeket vár. A terhességi tesztet a menstruáció elmaradása után érdemes elvégezni. Azonban ha fáradékonyság, gyakori vizelési inger, rosszullétek jelentkeznek Önnél, reménykedhet. Mindenesetre fertőző betegségben (pl. rubeola, bárányhimlő) szenvedő ismerőseit ne látogassa, ne simogasson idegen háziállatokat.

4-5. hét
Ha elmaradt a menstruációja, végezzen el egy terhességi tesztet. Ezek a tesztek manapság már nagyon megbízhatóak, általában a reggeli első vizeletből negyed óra leforgása alatt kimutatható a terhesség. Amennyiben az eredmény pozitív, forduljon állandó nőgyógyászához vagy - ha ilyen nincs - ideje olyan szakembert keresnie, akire önmagát és születendő gyermekét nyugodt szívvel rábízhatja. Az orvos a terhességnek ebben a szakaszában már kézzel ki tudja tapintani a méh megnagyobbodását. Az embrió mérete nagyjából 0,5 cm. Mivel a kicsi központi idegrendszere ebben az időszakban alakul ki, fontos, hogy kellő mennyiségű folsavat juttasson szervezetébe. Várhatóan Önnél is megjelennek a terhesség negatív velejárói: fáradtság, gyakori vizelési kényszer, rosszullétek, de ne aggódjon, alig 8-10 hét múlva már zavartalanul élvezheti a gyermekvárás örömeit.

6-8. hét
A központi idegrendszer, a szem, a fül kialakulása után fejlődésnek indul a gerincoszlop. Ultrahangos vizsgálattal már érzékelhető az embrió szívverése (percenként 140-150-et ver). Kifejlődnek a kicsi ujjai, hossza elérheti a 8. hét végére a 2,5 cm-t. Az embrió súlya ekkortájt nagyjából 10-14 gramm. Továbbra is problémát okozhatnak mindennapi életében a terhességgel járó rosszullétek, a fáradékonyság, de ne csüggedjen, pár hét múlva gondtalan hónapok köszöntenek Önre. Talán enyhít rosszkedvén, hogy keblei ezekben a hetekben megnagyobbodnak, keményebbek és gömbölyűbbek lesznek, mint azelőtt bármikor.

9-12. hét
Az első trimeszter vége felé járunk. Az embriót a 9. héttől magzatnak hívjuk. Már működik az idegrendszere, kialakultak a végtagok. A magzat - bár ez még az anya számára nem érzékelhető - mozgatja kezét, lábát. Kialakulnak a nemi szervek, a magzat neme ultrahangos vizsgálattal már megállapítható (persze nem 100%-os biztonsággal). A 35 év fölötti anyák esetében szükséges a Chorionbiopsia (lepényszövet-mintavétel), mellyel kiszűrhető a Down-kór. Amennyiben az orvos indokoltnak tartja, érdemes kromoszóma vizsgálatot végeztetni, mely a genetikailag örökített betegségeket hivatott kimutatni. Az említett vizsgálatok kockázatairól nőgyógyásza részletes tájékoztatást fog Önnek nyújtani. Amennyiben sporttevékenységet folytatott már a teherbe esést megelőzően is - és ha az orvos nem ellenzi - folytassa, de csak addig, míg a mozgás jólesik. Ne erőltesse túl magát, azzal árthat gyermekének is. Ha nem sportol, sétáljon! A harmadik hónap végére a gyermek hossza nagyjából 10 cm, súlya 40-42 gramm. A rosszullétek hamarosan elmúlnak, zavartalanul élvezheti majd a várandósság gyönyörű hónapjait!

13-16. hét
A magzat egyre inkább elnyeri végső formáját, megjelenik a szemöldök, az első hajszálak is ekkor bújnak ki. Előfordul, hogy a magzat csuklik a méhben. Nem kell megijedni, ez természetes folyamat. Ebben a hónapban alakul ki a placenta, mellei pedig elkezdenek tejszerű anyagot termelni, amit colostrumnak nevezünk. Rosszullétei, fáradtságérzete a 14. hét körül eltűnik, mintha elfújták volna. Ha nem, forduljon orvosához. Ezekben a hetekben végzi el az orvos az AFP-vizsgálatot, mellyel (a 18. heti vizsgálattal együtt) kiszűrhetőek az idegrendszeri és velőcsőzáródási rendellenességek. A magzat hossza a hónap végére nagyjából 15 cm, súlya 140 gramm.

17-20. hét
A baba már hallja a méhbe beszűrődő zajokat, sőt egy-két hangot fel is ismer már. A legtöbb kismama ekkor érzi meg először a magzat mozgását. A 18. heti ultrahangvizsgálat hivatott eldönteni, hogy születendő gyermeke rendelkezik-e valamilyen fejlődési rendellenességgel. Ha a gyanú felmerül, amniocentézissel (a magzatvíz vizsgálatával) pontos diagnózis adható. A 20. hét végére a magzat kb. 30 cm hosszú, súlya 400 gramm. Gondtalan, rosszullétek nélküli időszak ez az Ön életében, használja ki, sétáljon sokat!

21-25. hét
Bár gyermeke még nagyon sérülékeny, teste már elnyerte végső formáját. A tüdő megerősödik, tovább fejlődik a szem és az agy. A 25. hétre gyermeke súlya kb. 700 grammra gyarapodik, hossza 31-32 cm. Egyen sok rostos ételt, ezzel elkerülheti a székrekedés okozta problémákat. Pocakja már minden valószínűség szerint rendesen kerekedik, simogassa, beszélgessen a babával. A gyermek hallja Önt, megismeri a hangját, a születés után is megnyugtató lesz a kicsi számára egy ismerős, kedves hang a hirtelen rászakadt káoszban. Élvezze ezeknek a heteknek a gondtalanságát, hiszen a harmadik trimeszter beköszöntével ismét nehezebb időszaknak néz elébe.

26-29. hét
A magzat a kellemes hőfokot és védettséget biztosító méhben aktív életet él, melyet már Ön is biztosan tapasztalt. Ekkorra már ki tudja nyitni a szemét a kicsi, érzékeli a fényt is, nem csak a hangokat, szopja az ujját, sokat rugdalózik, nyújtózkodik. A magzat hossza ezen időszak végén nagyjából 37 cm, súlya majd 1100 gramm. Ezekben a hetekben végzi el az orvos a terhességi cukorbetegség szűrést. Továbbra is problémákat okozhat az anya számára a helytelen táplálkozás miatt fellépő székrekedés. Egyen sok, rostokban gazdag kenyérfélét és tejterméket, és sok-sok (jól megmosott!) gyümölcsöt és zöldséget. Közérzetét ronthatja a rosszullétek, a fáradtságérzet, a gyakori vizelési kényszer visszatérte, tetézve némi hátfájással. Megnövekedett testsúlya visszerek kialakulását okozhatja. Érdemes melltartónkba betétet tenni, mivel a mellben termelődött anyatej szivárgása kínos helyzetbe hozhatja Önt.

30-33. hét
Ezekben a hetekben fejlődik ki teljesen a baba agya. Mivel ezen időszak végére a gyermek majd 40-41 cm hosszú, jóval kevesebb mozgástere marad az anyaméhben, kevesebbet fogja belülről rúgni Önt (viszont annál érzékenyebb helyeken - a szerk.). Az anyaméh egyre nagyobb tágulása okozhatja a gyomor összenyomódását, ezért egyen naponta többször, de keveset, és vigyázzon a helyes táplálkozásra! A 32. hét után született gyermek már életképes, túlélési esélyei igen jók. Ha bármi - a szokásostól eltérő - dolgot tapasztal (pl. hüvelyi vérzés, görcsök stb.), azonnal értesítse nőgyógyászát! A 32. héttől orvosát amúgy is látogassa kéthetente.

34-37. hét
A gyermek ezekben a hetekben már 43-47 cm hosszú, súlya is igen jelentős: nagyjából 2250-2800 gramm. Megnövekedett pocakja, a gyermek súlya igen erősen húzza a gerincét, így próbáljon sokat pihenni! A baba - felkészülve a születésre - befordul a születési pózba, ilyenkor fejjel lefelé helyezkedik el a méhben. Ajánlatos orvosát hetente felkeresni CTG-vizsgálat és a baba vérellátásának ellenőrzése céljából.

38-40. hét
A 38. hétre a baba kész a megszületésre. Amikor a méhösszehúzódások egyenletessé és gyakorivá válnak, tárcsázza nőgyógyászát. Nem baj, ha a kezdeti időszakban (amikor még viszonylag ritkán jönnek a fájások) elfoglalja magát valamivel. Lazítson és mérje a fájások között eltelt időt! Aztán - a már előre összekészített, kórházi tartózkodásra összeállított táskával - irány a kórház. És hogy ott mi történik? Mindenkivel más és mégis ugyanaz. Kívánunk Önnek rövid vajúdást, gyors szülést, s legfőképpen egészséges, ép magzatot.

41-42. hét
Úgy tűnik, Ön túlhordja gyermekét, esetleg hibáztak a számolásnál. Kövesse mindenben orvosa utasításait, akkor nagy baj nem lehet.