Tartalomjegyzék          Főoldal         Fogalomtár          Fórumok          Címek          eMail          Webmester   


Fogalomtár

Amniocentézis (magzatvíz-vizsgálat)

Vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből, és a levált embriósejtekből tenyészetet készítenek. A vizsgálat célja alapvetően nem a magzat nemének megállapítása -- kivéve azt az esetet, amikor félő, hogy a születendő gyermek nemhez kapcsolódó betegséget örököl

Amnioszkópia (magzatburok-vizsgálat)

Olyan fájdalommentes vizsgálat, amely lehetővé teszi a magzatvíz és a magzatburok megtekintését. A vizsgálat a burok megsértése nélkül történik az amnioszkópos cső segítségével. A terhesség vége felé, azaz a 37. hét után végzik, mivel a vizsgálatnál viszonylag nagy a magzatburok megrepedésének kockázata, ez kiválthatja a szülés idő előtti megindulását. A vizsgálathoz a hüvelyen és a méhnyakon keresztül bevezetnek egy mindkét végén nyitott csövet. Ennek egyik vége a burokkal érintkezik, a külső nyílása a szeméremtesten kívül a szabadban marad. A megfigyelést végző személy erősen megvilágítja a cső belsejét, ettől a belső nyílásnál áttetszővé válik a magzatburok.

Anyai és magzati vércsoport


Az anyai és magzati vércsoport összeférhetetlensége okozza a csecsemő gyógyítható hemolitikus anémiáját (a csecsemő vörösvértesteinek károsodása miatti vérszegénység). Ez az újszülött vörösvértesteinek Rh pozitív felületi antigénjei, és a köldökzsinóron á

Eklampszia (rángógörcs-roham)

Egymást követő, gyakran eszméletvesztéssel kísért görcsrohamok, gyakoriak a terhességi toxémiának nevezet állapotban.

Először szülő nő (primipara)

Az első gyermekét világra hozó asszony. Az első gyermek megszülése általában sokkal megterhelőbb, mint az utána következő gyermekeké.

Embrió (ébrény)

Így nevezik a terhesség első három hónapjában az anya méhében növekvő emberi lényt. A terhesség negyedik hónapjától kezdve az embriót magzatnak hívják. Az embrió (ébrény) és a magzat között nem annyira az idő, hanem a fejlődéstani állapot jelenti a határt, ugyanis a harmadik hónap végéig kialakul a test és a belső szervek végleges formája; a születésig már csak növekedés van.

Endometriózis

A méhtest nyálkahártyájával (endometrium) azonos szövet rendellenes jelenléte más szervekben. A nyálkahártyarészek leggyakrabban a petevezetékekre, a petefészkekre, a méhszalagokra, a végbél és a méh közötti (Douglas-féle) üregbe, a húgyhólyagra, a belek és a végbél nyálkahártyáján alakulnak ki, de előfordulhat a köldökben is. A felsorolt esetekben külső endometriózisról beszélünk. Belső endometriózisnál a méh izomzatában található méhnyálkahártya-részlet. A rendellenesen elhelyezkedő szövetrészek ugyanúgy követik a menstruációs ciklust, mint a méh, emiatt gyulladásokat okoznak, amelyek olyan összenövésekkel, hegesedéssel gyógyulnak, amelyek gátolják vagy megváltoztatják a szervek normális működését. Általában a 25-40 éves kor között jelentkezik és a menopauza alatt tűnik el. Legkomolyabb szövődménye a meddőség.

Endometritisz

Méhnyálkahártya gyulladás. A méhtestet bélelő nyálkahártya általában fertőzéses eredetű gyulladása

Gaméta

Ivarsejt. A férfi ivarsejtje az ondósejt, a nőé pedig a petesejt. A gaméta 22 autoszómát és 1 nemi kromoszómát tartalmaz (tehát fele annyi kromoszómát, mint a szervezet többi sejtje).

Gátmetszés

A gát bőrének és izomzatának hüvelybemenettől kiinduló bemetszése, mely megkönnyíti a magzat világrajövetelét és megakadályozza a szülőutak és a gát nehezen gyógyuló sérülését a szülésnél

Genetikai tanácsadás

A genetikai kutatások eredményeinek egyik legfontosabb gyakorlati alkalmazása: mindazon biológiai módszerek és eljárások összessége, melyek lehetővé teszik a genetikai eredetű betegség utódokra történő átöröklődési kockázatának megítélését

Genetikai terheltség

Az egy populációban genetikai okokból bekövetkező lehetséges halálozásoknak az egy egyedre eső átlagos száma.

Gonorrea (kankó,tripper)

A köznapi elnevezéssel csak kankónak vagy trippernek emlegetett, szexuális úton terjedő betegséget a gonokokkusz nevű baktérium okozza. A betegség kialakulásának felfedezése a nők esetében nehezebb, mert a gonorrea náluk nem mindig jelentkezik viharos tünetekkel. Hatásos kezelés hiányában súlyos szövődmények alakulhatnak ki: súlyos gennyes kötőhártya-gyulladás, ízületi gyulladás, szívbelhártya-gyulladás, meddőség. Régebben a vakságok 10 százalékát a szülés közben elszenvedett kankós szemgyulladás okozta.

Gyermekágy

A szülést követő kb. hat hétig tartó időszak. Ez alatt az idő alatt fejlődnek vissza a méh terhességi és szülési elváltozásai. A visszahúzódás a méh összehúzódásai révén történik, amelyek a mellretevéssel fokozódnak. Ugyanis az oxitocin nevű hormon idézi elő a tejbelövellést és ugyanakkor a méh visszafejlődését is. Ez a folyamat néhány napig fájdalmas, mégis rendkívüli előnyökkel jár: gyorsítja a visszahúzódást és ezáltal védelmet nyújt a vérzés és a fertőzések kialakulása ellen. A szoptató kismamáknál a gyermekágyi folyás is hamarabb lezajlik. A gyermekágyas kismamának többet kell pihennie és ez alatt az idő alatt tilos a házasélet is.

Ikerterhesség

Kettős vagy többes terhesség. Amikor ugyanazon pete egyszeri vagy többszöri osztódása eredményeképpen jön létre, akkor valódi, vagyis egypetéjű ikrek jönnek a világra. Ha több petesejtet több hímivarsejt termékenyít meg egyszerre, akkor voltaképpen egyszerre született testvérekről van szó, ők az álikrek.

Ivf (in vitro fertilitás,mesterséges megtermékenyítés)

Az emberi petesejt megtermékenyítése az ondósejttel laboratóriumi körülmények között, vagyis mesterséges módon. A sikeres művelet folytatásaként a sejtosztódást követően az embriót beültetik az anyaméhbe.

Köldökzsinór

A körülbelül ujjnyi vastag vezeték köti össze a magzatot anyja testével, és ezen keresztül jut hozzá a fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokhoz. Előfordul olykor, hogy a köldökzsinór rendellenes elhelyezkedésű, és ezáltal komoly veszélybe sodorja a magzatot. Az egyik ilyen eset, amikor a köldökzsinór a szokottnál mélyebben helyezkedik el a méhben, és születéskor megelőzi a magzatot (előesés). Ez azért veszélyes, mert a szülés folyamán összenyomódhat és ezáltal a gyermek fulladását okozhatja. A másik esetben, ha túl hosszú a köldökzsinór, könnyen rátekeredhet a magzat nyakára, ami gyakran okoz fulladásos halált.

Magzat

A kialakuló emberi lény állapota a fejlődés első hónapjaitól a megszületéséig. Embriopátiának nevezik azokat a betegségeket, amelyek a méhen belüli élet első három hónapjában, vagyis az embrionális korban jelentkeznek, fötopátiának pedig azokat, amelyek a magzati élet későbbi hónapjaiban.

Magzatboholy-daganat (korionepitelióma)

Rosszindulatú daganat, amely gonadotropint (a petefészkeket vagy a heréket serkentő hormon) termel, és a terhesség alatt a méhlepény bolyhaiból indul ki. Ugyanilyen szöveti felépítést mutató tumorok azonban a felnőtt emberek petefészkéből vagy heréjéből is kiindulhatnak. Ezek viszonylag ritkán fordulnak elő. Az orvosi néven korionepitheliómának nevezett daganat különösen érzékeny és jól reagál a kemoterápiára.

Magzatmáz (mekónium)


Ez a zsírnemű anyagokból, lelökődött sejtekből, nyákból és epéből álló, lágy, pépes, sötétzöld színű magzatszurok a magzat bélcsatornájában képződik. Rendesen a szülés utáni egy-két napon belül az újszülött végbelén keresztül kiürül. Amennyiben a magzat a meconiumot a magzatvízbe üríti (ami a terhesség végén vagy szülés közben amnioszkópos vizsgálattal kimutatható) az a magzat méhen belüli rossz közérzetét jelezheti.

Meddőség (sterilitás)

Amikor két éven át a gyakran és védekezés nélkül folytatott házasélet ellenére sem következik be a terhesség, meddőségre kell gondolni.

Méh (uterusz)

Üreges, izmos falú szerv, amely a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el, és a belső női nemi szervekhez tartozik. Az anyaméh fogadja magába a megtermékenyített petesejtet, és innen jut a külvilágba szüléskor a már kifejlett magzat.

Méhen kívüli terhesség (extrauterin graviditás)

Olyan terhesség, melyben a pete a méh üregén kívül tapad meg. Leggyakrabban valamelyik petevezetékben, ritkábban a petefészekben vagy a hasüregben. Nagyon sürgős felismerést és beavatkozást tesz szükségessé, mivel a növekvő pete környezetében a petevezeték könnyen megrepedhet, ami hasüregi vérzést vált ki. Az első tünetek között barnás folyás, alhasi fájdalom és rossz közérzet jelentkezik. Pontos diagnózis a nőgyógyászati vizsgálattól és a hasi ultrahangtól várható.

Méhkürt (tuba uterina)

A méhből kétoldalt kiinduló, 12 cm hosszú, hullámos lefutású, üreges nyúlványok, más néven petevezetékek, melyek a szabad hasüregbe nyílnak a petefészkek közelében. Amikor egy érett petesejt kiszabadul valamelyik petefészekből, e két vezeték valamelyikébe kerül, hogy eljusson a méhüregbe

Méhlepényszülés (placenta-szülés)

A szülés végén a méhlepény és a bent maradt magzatburokrészek távozása a méh üregéből. Bizonyos körülmények között (vérzés vagy letapadás esetén), a méhlepényt művileg, altatásban távolítják el. Előfordulhat, hogy szülés vagy vetélés után, a magzatburok vagy annak egy része a méhüregben marad. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Méhnyálkahártya (endometrium)

A méh üregét bélelő nyálkahártya, melybe terhesség esetén a megtermékenyített petesejt beágyazódik. Teherbeesés hiányában, minden hónapban leválik.

Méhszáj-elégtelenség


A méhszáj belső záróizmának veleszületett vagy az élet későbbi szakaszában kialakult rendellenessége. Ez okozhatja az ismétlődő spontán vetéléseket.

Méhszáj zárása

Műtéti eljárás, melynek során vastagabb fém vagy műanyag szállal körkörös varratot készítenek a külső méhszáj magasságában, hogy megakadályozzák a magzat idő előtti világra jövetelét (vetélés).

Méhvérzés (metrorrágia)

Két egymást követő menstruáció között, vagy a menopauza után észlelhető vérzés. Ez a tünet feltétlen orvosi vizsgálatot igényel, mivel rendszerint női nemi szervi betegséget (mióma, méhtestrák stb.) jelez

Művi megtermékenyítés

Mesterséges megtermékenyítés. Szexuális aktus nélkül történő megtermékenyítés, melynek során a spermát közvetlenül a leendő anya hüvelyébe, a méhnyak tájékára fecskendezi az orvos. A mesterséges megtermékenyítés legfőbb javallata a férfimeddőség. Amennyiben a házastársnak nincs megfelelő mennyiségű és minőségű spermája, úgy ismeretlen donorokét is felhasználhatják az eljárásnál.

Nehéz szülés

A nehéz szülésnek számos oka lehet, azonban ezeknek két csoportja létezik. Egyik az elégtelen mértékű méhösszehúzódásokhoz kötődik, ezt dinamikusnak nevezik, a másik csoportot a mechanikus akadályok képezik, mint például a túl szűk medence, vagy a magzat viszonylag nagy méretű feje.

Neonatológia (újszülöttgyógyászat)

Az egészséges és a beteg újszülöttek élettanával, kóroktanával foglalkozó orvostudományi szakterület.

Nőgyógyászat (ginekológia)

A női nemi szervek és az emlő betegségeinek megállapításával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakterület.

Nullipara

Ezt az orvosi szakkifejezést a nőgyógyászok arra a nőre alkalmazzák, aki még nem hozott a világra gyermeket, vagyis még nem szült.

Orális fogamzásgátlók


Kombinált hormonkészítmények, melyek szájon át alkalmazva megakadályozzák a nem kívánt terhességet, az ovuláció gátlásával. A legtöbb fogamzásgátló pirulát a két legfontosabb természetes női hormonból, az ösztrogénből és a progeszteronból mesterségesen állítják elő. Előzetes nőgyógyászati vizsgálat alapján választják ki a legmegfelelőbb tablettát. A tabletta szedése bizonyos esetekben nem ajánlatos (ellenjavallt).

Ösztrogének

Természetes vagy mesterséges szteroid hormonok (előbbi az ösztradiol, az ösztron és az ösztriol, utóbbi pl. az etinilösztradiol). Lehetnek emberi vagy állati eredetűek, közös tulajdonságuk, hogy hatásukra a petefészektüszőben található petesejt megérik és kiszabadul (ovuláció). A természetes ösztrogéneket a petefészek, terhesség alatt a méhlepény, valamint férfiakban - csekély mennyiségben - a here állítja elő. Az ösztrogének a női nemi szervekre ciklikusan hatnak. A nemi érés idején meghatározzák a női nemi jelleggel együtt járó tulajdonságokat. A gyógykezelésben az ösztrogéneket a menstruáció és a menopauza okozta zavarok és a meddőség egyes formáinak kezelésére használják. Az ösztrogének a fogamzásgátló tabletták hatóanyagai is.

Ösztroprogesztatív

Olyan fogamzásgátló gyógyszerek, amelyekben együtt vannak jelen az ösztrogén és a progeszteron hormonok.

Peteérést fokozó szerek

Természetes vagy mesterséges gyógyszerek, melyek képesek gyorsítani a pete érését és kiszabadulását a petefészekből. Ezeket a szereket diagnosztikus tesztekben a terápiában, az orvosilag nyomon követett megtermékenyítésben valamint a meddőség kezelésében is alkalmazzák.

Petefészek (ovárium,adnex)

Ez a páros szerv és a méh - mellyel a petevezetékek kötik össze - a kismedencében helyezkednek el. A petefészek állítja elő a legfontosabb női nemi hormonokat, az ösztrogéneket és a progeszteront.

Petefészek-eltávolítás (ovariektómia,adnexektómia)

Ennek a műtétnek az elvégzését a petefészek valamilyen betegsége vagy fejlődési rendellenessége indokolja.

Petesejt

Női ivarsejt, melyet a petefészek termel és onnan jut a méhkürtbe. A petesejt, akárcsak a hímivarsejt, 23 kromoszómát tartalmaz, ezért ezeket gamétának is nevezik. Egyesülésükből egy olyan sejt - a pete - jön létre, mely ugyanúgy 46 kromoszómából áll, mint a szervezet többi sejtje.

Petevezeték-lekötés

Visszafordíthatatlan műtéti beavatkozás, melynek során a sebész leköti a két petevezetéket végleg megszüntetve ezzel a fogamzás lehetőségét.

Prolaktin

A hipofízis által termelt hormonok egyike. Fő feladata az, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (pl. anyagcsere növekedés, szaporodás), gyakran a nemi hormonokkal együtt.

Stein-Leventhal-szindróma

Sokcisztás petefészek. Ritkán előforduló tünetegyüttes, mely fokozatos amenorrhoeával (menstruációhiány), elhízással, meddőséggel, erős szőrnövekedéssel jár együtt. A megnagyobbodott petefészket vaskos fehér tok fedi. Oka a veleszületett enzimopátia (enzim hiánya vagy csökkent termelődése), amelynek következtében erősen csökken vagy hiányzik az ösztrogén és a progeszteron, helyettük virilizáló (férfiasító) hormon képződik. Átmeneti javusált hozhat egy ék kimetszése a petefészekből.

Szalpingektómia

Az egyik petevezeték műtéti eltávolítása, legtöbbször petefészekciszta, daganat vagy méhen kívüli terhesség miatt.

Szalpingitisz (petevezetékgyulladás)


A méhkürt egy- vagy kétoldali heveny vagy idült gyulladása.

Szülés

A magzat kijutása az anyaméhből. A szülés folyamata a méhnyakcsatorna tágulási folyamatával kezdődik ( így alakul ki a szülőcsatorna) és a magzatburok megszületésével fejeződik be. A szülés lehet korai, késői, irányított vagy programozott, ez utóbbinál a fájásokat (méhösszehúzódások) gyógyszerekkel indítják meg a szakorvosok.

Szülészet

Az egészséges, normál lefolyású, valamint a kóros terhesség és szülés elméletével és gyakorlatával foglalkozó orvostudományi szakterület.

Szülésznő

Az egykor bábaasszonynak nevezett nő szakmája folytán felelősségteljes munkát végez, ezért tevékenysége inkább orvosi jellegű, és nem azzal ellentétes. A szülés levezetésénél, valamint az újszülött ellátásban önállóan tevékenykedik. Manapság ez a hivatás már férfiak számára is nyitott.

Teratogén

Minden olyan dolog, ami terhesség alatt a magzatra károsító hatással van és veleszületett rendellenességeket okoz. Ilyenek a nagy adagban kibocsátott röntgensugarak vagy egyes gyógyszerek. A legtöbb újonnan kifejlesztett gyógyszer hatóanyagát, biztonsági okokból nem alkalmazzák terhes nőknél, figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy várandós nők számára ellenjavallt a készítmény. Olyan gyógyszer is teratogén hatású lehet, amely az állatkísérletekben nem bizonyult ártalmasnak.

Terhességi mérgezés (terhességi toxémia)

Az első terhesség utolsó harmadában jelentkező, a vesére ható tünetegyüttes, mely fehérjevizeléssel, terhességi magas vérnyomással, valamint testszerte megjelenő vizenyőképződéssel társul.

Terhességmegszakítás (abortusz)

A terhesség megszakítása lehet célzott (egészségi okok miatt), vagy szándékos (nem kívánt teherbe esés művi megszüntetése). A célzott megszakítás a terhesség bármely szakában elvégezhető, amennyiben az anya életére veszélyt jelent, vagy ha a születendő gyermeknél súlyos, gyógyíthatatlan betegség ténye áll fenn. Tízhetesnél idősebb terhességnél a megszakítás műtéttel vagy prosztaglandinok segítségével történhet.

Termékenység (fertilitás)

Egy emberpár utódnemzési képessége. A fogamzás bekövetkezésének valószínűsége függ a pár gyermekvállalási óhajának mértékétől, a közösülések gyakoriságától, valamint azok (menstruációs) ciklusbeli megoszlásától.